Les Portes, un hàbitat prehistòric de finals del neolític i de l’edat dels metalls

Quin bon dia que fa!!!Avui hem quedat amb l'Eva, el Joan, la Júlia i l'Andreu per anar a fer un voltet per la font Ferrera, Isanta i la bauma de les Portes.


Normalment hi vinc sol o amb el Romà a escalar (esgarrapar en el nostre cas!!) però el lloc és ideal per a passejar en família


La paret de la Bruixa i la paret del triangle al fons des del pla d'Isanta.


Sant Agustí d'Isanta


 Passant al costat del Martí.

EL JACIMENT ARQUEOLÒGIC

L’entorn
L’hàbitat prehistòric de les Portes es troba situat a l’extrem nord-oriental del municipi de Lladurs (Solsonès) en terreny molt trencat i a uns dos-cents metres de la riera de Canalda al peu d’un antic camí de bast i a pocs centenars de metres de l’antic camí ramader i de ferradura que unia Solsona i Odèn passant per Lladurs.
El sector és una petita vall barrada pels cingles d’Encies de materials conglomerats, per la riera d’Isanta al migdia i la riera de Canalda que la fendeix profundament de nord a sud. Aquest petit espai natural, que es troba envoltat d’un bosc de pi roig i alzinars i algunes feixes d’antics conreus, avui està totalment deshabitat.
El jaciment
Un immens bloc de conglomerat, desprès del cingle, quedà aturat a mig vessant recolzat sobre un altre bloc germà seu de menor envergadura. El resultat en fou un espai interior comprès entre ells dos i un altre espai exterior protegit per la cornisa del bloc més gran. Podem parlar, doncs, d’un conjunt d’uns 130 m2 format per abric i balma.

Interès científic
L’interès científic de les Portes es pot resumir en dos aspectes: detectar una estratigrafia d’hàbitat per a la lectura temporal de la prehistòria del Solsonès atesa la circumstància que en aquestes terres els jaciments funeraris són majoria aclapadora, i descobrir, analitzar i avaluar les formes de vida i l’entorn natural i econòmic dels grups humans que s’instal·laren en el jaciment.

Estratigrafia

Abric         Balma

Nivell I      Nivell I          Època contemporània
Nivell II     Nivell III-II     Època medieval
Nivell III    Nivell V         Edat del ferro -bronze final
Nivell IV    Nivell VI        Bronze mitjà-antic
Nivell V                          Calcolític
Nivell VI                         Neolític final
Nivell VII                        Sòl freàtic amb caos de conglomerats. Sense restes arqueològiques


(Font: 1r col·loqui d’Arqueologia d’Odèn [Solsonès] La prehistòria avui en el Prepirineu lleidatà)


 sota la paret de la Bruixa


les ineludibles paradetes...


Els impressionants pins rojos de la vall Ferrera.
4,8 km i 3 hores, anada i tornada a pas de nen de tres anys, aquesta nit dormiran plans!!!


.

Comentaris

Entrades populars